Budimo Gradić

Ako ljudi svojim kretanjem stvaraju prostore; ako postojimo uvek u određenom, konkretnom mestu čiji se prostor osmišljava među nama i transformiše u vremenu, onda logično podižemo pogled i biramo kuda idemo i u kakvom ambijentu želimo biti.

Podgrađe Petrovaradinske tvrđave ili Gradić kako mu tepamo, decenijama ostaje nekako skriven od nas ili bolje odbačen i marginalizovan iako prethodi Novom Sadu i njegovo je ishodište. Ovaj barokni dragulj iz 18.veka, decenijama netaknut, prepušten je sebi i vremenu koje na nevidljiv način, ali silno, poput vetra na vodi ostavlja tragove i od Gradića na Dunavu stvara prolaz za tvrđavu ili prolaz ka jugu, a moglo bi biti potpuno drugačije!

Festival uličnih svirača ima intenciju da podstakne mišljenje i zamišljanje Gradića kao ključne gradske tačke u kojoj se seku Balkan i Srednja Evropa, koja bi mogla biti nadahnuće kulturne produkcije i mesto spone prošlog i budućeg Novog Sada. Želimo Gradić koji je prirodan nastavak jezgra Novog Sada na drugoj obali ili obrnuto, centar Novog Sada koji je sa druge strane Dunava svejedno.

Mi gradimo grad, jer mi ovde živimo. Budimo Gradić!

Epizoda 1
Epizoda 2
Epizoda 3
Epizoda 4
Epizoda 5
Epizoda 6
Epizoda 7
Epizoda 8
Epizoda 9
Epizoda 10
Epizoda 11
Epizoda 12

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri