Predstava

6. septembar 2014, Novi Sad, Sokolski dom

Zvanična premijera predstave „Utopia?“, nastale u okviru dvogodišnjeg internacionalnog projekta „Cirkus kao način života“, održana je trećeg, poslednjeg dana Festivala uličnih svirača u Novom Sadu. Prepun auditorijum na tribinama sportskog terena Sokolskog doma u centru Novog Sada sa pažnjom je ispratio zanimljivu scensku kreaciju mladih umetnika i nagradio je na najbolji moguć način – velikim aplauzom.

Mrak i čudna, suptilna igra scenske rasvete sa blagom dozom dima najavili su početak nesvakidašnjeg performansa. Pomalo glume, pantomime i scenskog pokreta, i malo više modernih cirkuskih veština, jedina su sredstva kojima su se poslužili izvođači kako bi dočarali ambicioznu priču o večitoj ljudskoj potrazi za boljim svetom i o nizu srodnih egzistencijalnih pitanja, koja po rečima autora ponekad ni ne žele da dobiju odgovor, jer bi to značilo i kraj svih očekivanja (zato je važan znak pitanja na kraju naslova). Priča u podtekstu predstave zajedničko je delo iskusnih umetnika i instruktora dve trupe, „Kapilotrakte“ i „Heliks“. Ukupnom ugođaju, uz odličan nastup mladih glumaca prvi put u takvoj složenoj ulozi, doprinela je i originalna autorska muzika, u potpunosti delo francuskih umetnika i instruktora.

Predpremijerni nastup „Utopia?“ je imala sedam dana pre Festivala uličnih svirača, na Špancirfestu u Varaždinu. Nakon toga, mladi umetnici i njihovi instruktori su otputovali i u Atinu, gde su nastupili na znamenitom Istfestu. I to nije sve, jer ovu mladu i ambicioznu trupu i ubuduće očekuje još sličnih avantura.